Miért a WordPress?

Miért éppen WordPress?

Miért a legjobb választás a WordPress, ha saját honlapot (blogot) szeretnél?

Biztosan felmerült már benned, esetleg játszottál a gondolattal, hogy mi lenne, ha saját honlapod (blogod) lenne? Amennyiben üzleti vállalkozó vagy (céged van bármilyen társasági formában) nem kérdés, hogy rendelkezned kell honlappal amivel az üzleti kommunikációdat tudod hatékonyan támogatni, vagy akár az üzleti folyamataid egy részét tudod online módon szervezni, esetleg online kereskedni… Bármilyen szempontból is vagy érdekelt az online jelenlétben, legyél akár vállalkozó, kkv, intézmény, szervezet, blogger, kézműves, művész, író, stb.  Nem érdemes sok szót vesztegetni a honlap fontosságára. Remélem ebben egyetértünk?

No de mi legyen a honlap motorja? Lehetőleg olyan amit Te magad tudsz kezelni! Ha bele kell nyúlni, ne kelljen a készítőt, a programozót hívogatni, mikor lesz már kész, ez így nem jó, nem így képzeltem…, stb. Számos tartalomkezelő rendszer (CMS) létezik, sok cég kifejlesztett sajátot is, amivel csak egy baj van, hogy ahhoz csak ők értenek. Leginkább az open source (nyílt forráskódú) szoftvereket támogatom és szeretem, ilyen a WordPress is.

Mielőtt túlságosan is belemerülnénk abba, hogy mi is az a WordPress, először szeretnék tisztázni egy dolgot: a blog az egy honlap…, a honlap az egy blog. Gyakorlatilag nincs különbség. Te kedves olvasóm most egy blogbejegyzést olvasol, amely egy blog vezérelt honlap szoftverrel (CMS = tartalom kezelő rendszer) épített weboldal része.

A WordPress az indulásától kezdve (2003), amikor még csak egy szimpla blogmotorként definiálták, óriási fejlődésen ment keresztül (főleg az utóbbi években!), nem kevés (vissza)hatással a website-ok fejlődésére. Nem is olyan rég a WordPress-t a blogok platformjának tartották, míg más típusú website-ok esetén inkább választották a Joomla-t vagy Drupal-t. Ma már ez kevésbé igaz, a WordPress lehet a gerince lenni bármilyen típusú honlapnak, akár még egy webshopot is ráültethetünk. Hogy mennyire jó választás a WordPress, talán bizonyítja, hogy naponta több mint 100.000 honlap készül WordPress alatt, továbbá számos nagyvállalat (Forbes, New York Times, Samsung, CNN)  is úgy gondolta, hogy erre a honlapmotorra építi portáljait.

 

“Nézzük mik azok az előnyök ami miatt érdemes WordPress-t választani új honlap készítésekor, vagy meglévő esetében miért érdemes áttérni?”

 

Nem kell kódolni (megtanulni)

Nem kell értened a HTML-hez, hogy látványos, működő honlapokat hozz létre. Nem is olyan régen, ha valaki weboldalt akart létrehozni és azt szerette volna, hogy minden egységesen, rendezetten nézzen ki, bizony bele kellett merülnie a HTML (sokszor a php) rejtelmeibe. A WordPress-ben sablonokkal (theme) adunk egységes kinézetet a honlapnak. Millió és millió sablon, fizetős (már 8-10 ezer forinttól is) és ingyenes áll rendelkezésre,  csak pár kattintás a sabloncsere.

Bármilyen típusú honlap megvalósítható vele

Webshopot indítanál, esetleg szeretnél egy nagy hírportált vagy csak egy egyszerű weboldalt amire feldobsz pár képet egy két anyagot? Ez mind megoldható a WordPress-el (csak megfelelő bővítményt kell használni). Ahogyan a sablonokkal nagyszerű kinézetet varázsolhatunk pillanatok alatt a weboldalunkra, ugyanúgy a bővítményekkel szinte bármilyen funkcionalitást meg lehet valósítani. Rengeteg ingyenes bővítmény áll rendelkezésre amivel az esetek többségében szépen el lehet boldogulni, de fizetős bővítményekkel még jobb eredményeket lehet elérni és általában azok is a megfizethető kategóriában vannak (pár ezer forintról indulnak, funkcionalitástól és nyújtott szolgáltatástól függően).

Könnyű megtanulni, könnyű kezelni

A WordPress tanulási görbéje nagyon lapos, pillanatok alatt elsajátítható a kezelése. Egy blogbejegyzés létrehozása egy oldal elkészítése vagy egy kép feltöltése nem bonyolultabb dolog mint egy szövegszerkesztő (pl. MS Word) kezelése. Az indulás könnyű és később fokozatosan egyre több és több minden válik érthetővé, ahogy az egyes funkciókat birtokba vesszük. Ahogy egyre többet használod, játszol az egyes funkciókkal úgy egyre komplikáltabb dolgokat leszel képes megoldani vele, blogodat vagy weboldaladat magasabb és magasabb szintekre repítheted. Összehasonlítva a Joomla-val vagy Drupal-al lényegesen könnyebb kezelni, bár ezekhez is komplex (csili-vili) dokumentációk érhetők el, a WordPress-ben ugyanazokat a dolgokat anélkül valósíthatod meg, hogy tudóssá kellene képezned magad az adott területen.

Költséghatékony

Ha egyszerűen szeretném kifejezni magam: olcsó telepíteni, olcsó üzemeltetni. A WordPress egy nyílt forráskódú szoftver, tehát ingyen letölthető, használható. Óriási közösség áll mögötte, ha bármilyen problémád merül fel, pillanatok alatt “kiguglizható” a megoldás. Már több mint 6 millió weboldal ketyeg WorPress alatt, szinte kizárt hogy valaki ne futott volna már bele a Te problémádba. Mindezek felett van saját támogató fóruma és ezernyi fejlesztő, szakértő érhető el világszerte ha bármilyen egyéniesítésre vagy megoldandó funkcióra keresel megoldást. Ennek a weboldalnak ahol most olvasod ezt a bejegyzést a költségei a következőképpen alakulnak: a sablon:  43$ – egyszeri díj, tárhely: 8000 HUF/év,  domain fenntartás: 1600 HUF/év , plussz azon munkaórák, amit a telepítéssel, beállítással, karbantartással, tartalmak (bejegyzések, oldalak) létrehozásával töltöttem.

Összegezve:

A WorPress kiváló (ha nem a legjobb) blogmotor, de a legjobb választás akkor is ha új weboldalt hozunk létre. Könnyű megtanulni, könnyű kezelni, könnyű testreszabni és könnyű bővíteni. Ha módosítani kell a honlapodon, vagy egy új érkező oldalt szeretnél, esetleg új terméket tennél fel vagy egy új kampányt akarsz indítani, nem kell többet a programozóra várnod.

Honlapomon számos ötletet, inspirációt találhatsz erre vonatkozóan, továbbá ingyenes és fizetős e-book-okat, anyagokat tölthetsz le. Remélem a szolgáltatások (WordPress telepítés, költözés WordPress alá, testreszabás, egyéniesítés, sablon, bővítmény fordítás) közül is mindenki megtalálhatja pénztárcájához illőt vagy kedvére valót.

Mit gondolsz, szerinted is jó választás az ingyenes WordPress használata honlapmotorként?

 

The following two tabs change content below.

Pete Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.

Latest posts by Pete Zoltán (see all)