Webdesigner és Webfejlesztő: tudod mi a különbség közöttük?

Cikkem a webdesigner és webfejlesztő közötti különbségeket tárja fel és arra is kitér, hogy mikor melyik elnevezést érdemes használnod.

A weboldal készítés során sokan külső segítséget vesznek igénybe. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a vállalkozások 73%-a költ webdesignra, hogy a saját online imázsát egyedivé tegye.

De pontosan mi is a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

Mindkettő weboldalak készítésében nyújt segítséget, de nagyon eltérő területen játszanak szerepet. A fejlesztők a webhely alapvető struktúráját programozási nyelvek segítségével építik fel, míg a designerek vizuálisan kreatívabbak és elsősorban a felhasználóra illetve a felhasználói élményre koncentrálnak.

A fejlesztők a professzionális programozási és kódolási ismereteiket arra használják, hogy életre keltsék a designer kreatív vízióit. Képzeld el a fejlesztőket úgy, mint építőmunkásokat, a webdesignereket pedig úgy, mint az építészeket. Mindkettő fontos szerepet tölt be egy weboldal létrehozásában, azonban a két szerepkör két különböző területen szerzett jártasságot követel meg.

Mi jelent a webdesigner?

A webdesigner a weboldalad megjelenéséért felelős. Munkája során az oldal stílusára és általános képére összpontosít. A Photoshophoz hasonló szoftvereket használ a weboldal vizuális elemeinek megtervezésére.

A webdesignerek általában egy adott területre specializálódnak, amelyek közül a legfontosabbak az alábbiak:

Felhasználói élmény tervező (UX designer)

Az UX designer feladata, hogy a látogatókat megfogja. Pontosan tudja, hogyan lehet megtervezni egy olyan weboldalt, amit szeretni fognak a látogatók, mivel alapos kutatást végez a felhasználói demográfiával és a webhellyel szemben támasztott igényekkel kapcsolatban.

Az UX design a felhasználói élményről szól. Ha az embereknek tetszik a weboldal, akkor nagyobb valószínűséggel látogatnak vissza vagy ajánlják másnak is. Ebből azt gondolom egyértelműen látszik az UX designer munkájának a lényege.

Felhasználói felület tervező (UI designer)

A UI designer segít tökéletesíteni azokat a felületeket vagy elemeket, amelyekkel a felhasználó a weboldal használata során interakcióba kerül. Ezt oly módon valósítja meg, hogy az összetett brand elképzeléseket és értékeket egy élvezetes és könnyen használható weboldallá formálja.

Miben tér el az UI az UX-től? Igazából meglehetősen árnyalt különbségről van szó. Az UX magában foglalja a pozitív felhasználói élmény szilárd alapjainak létrehozását, míg az UI az aktuális weboldal esztétikájára (megjelenésére és összképére) valamint a felhasználói felületekre koncentrál.

Visual designer

A visual designer az UX és az UI ötvözete. Nem csak az a feladata, hogy kreativitással és programozói tudással élvezetesebbé tegye a felhasználók útját, hanem tervezési kérdéseket is megold. Segíti a brand egyedi stílusát és hangnemét finomítani.

Lényegében nagyon jól ismeri a legjobb módszereket; szerepe jelentősen változhat attól függően, hogy az ügyfél pontosan mit szeretne megvalósítani.

Mit jelent a webfejlesztő?

A webfejlesztő szerepe a webdesigner koncepciójának megvalósítása. Mint már korábban leírtam, a webfejlesztők az építőmunkásokhoz hasonlítanak, míg a webdesignerek olyanok, mint a látnokok. A fejlesztő általában programozásra specializálódott, míg a webdesigner inkább arra összpontosít, hogy mit is szeretne a felhasználó.

Hogyan működik a webfejlesztők és a designerek közötti kapcsolat? A webfejlesztő a programozás során  HTML-el, CSS-el,  JavaScripttel, jQueryvel és egyéb technológiákkal építik fel azt a megjelenést, amelyet a designer megálmodott és megtervezett. A designerekhez hasonlóan, a webfejlesztőket is csoportokba lehet sorolni, általában az alábbiak szerint:

Backend fejlesztő

A backend az a terület, ahol a weboldal alap struktúrája készül. Az ilyen fejlesztők komplex szoftver nyelvek – mint például a Java, az SQL és a C# – programozásában és használatában jártasak. A munkájukat a felhasználók nem látják, mivel az nem közvetlenül a böngészőben fut, hanem webszervereken és adatbázis szervereken.

Feladatuk röviden: logikus és értelmes (megfelelő adatokkal teli) weboldalak létrehozása különféle programok segítségével. Nagyon sok időt töltenek a hibák tesztelésével és javításával is.

Frontend fejlesztő

Ügyfél oldali fejlesztésnek is nevezzük és inkább kapcsolódik a webdesign-hoz, mint a backend fejlesztéshez, mivel a HTML, CSS és JavaScript használatát foglalja magában, amivel olyan dolgok hozhatók létre, amit a felhasználó ténylegesen lát (pl.: tényleges interakciót biztosító weboldalak).

Összegezve, a backend fejlesztőkhöz hasonlóan, a frontend fejlesztők is rendelkeznek programozói tudással, de ezek a fejlesztők azt a keresztrendszert építik fel, amivel tulajdonképpen a felhasználó kapcsolatban áll.

Fullstack fejlesztő

A fullstack fejlesztő többféle eszközkészlettel dolgozik, a frontend és a backend területet is beleértve. Lényegében ez a teljes csomag, ha webfejlesztésről van szó, mivel a fullstack fejlesztő az összes területet jól ismeri.

Webdesignerre vagy webfejlesztőre van szükségük?

Mostanra már nagyjából tudod, mi a designer és a webfejlesztő közötti különbség. Ez fontos lehet abban az esetben, mikor tudnod kell, hogy kihez fordulj. Az alábbiakban feladatok szerinti osztásban is átveszem, mikor, melyik szakemberre lehet szükséged?

Projekt – kire van szükséged?

  • Új honlap tervezése – Webdesigner
  • Új kapcsolatfelvételi űrlap elkészítése – Webfejlesztő
  • Weboldal képek optimalizálása – Webdesigner
  • Mobiltelefonos applikáció létrehozása – Webdesigner és webfejlesztő
  • Új weboldal brand kigondolása – Webdesigner
  • Szerver/hosting problémák javítása – Webfejlesztő
  • Weboldal vírus mentesítése – Webfejlesztő
  • Fotók és videók szerkesztése – Webdesigner

Összefoglalás

A webfejlesztő és a webdesigner közötti különbség sokkal nagyobb, mint gondolnád. A designer a brand elképzelést egy képernyőn megjelenő, valós tartalommá formálja és pontosan tudja azt, hogy mi kell a látogatóknak. A fejlesztő a designer munkája alapján program-kódokkal építi fel a weboldalt.

Ha egy weboldalt egy már kész weboldal sablon alapján építesz fel, akkor webdesignerre nagy valószínűséggel nincs szükséged, csak webfejlesztőre.

The following two tabs change content below.

Tusnádi István

18 éve foglalkozom weboldalak tervezésével és fejlesztésével, ez idő alatt több száz kis-, közepes-, és nagyvállalat weboldalának elkészülésénél voltam jelen. Az utóbbi időben elsősorban a felhasználói élmény alapú tervezés és kivitelezés foglalkoztat.

Latest posts by Tusnádi István (see all)